“MOST SURADNJE”-DRUŠTVENI CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU OSOBA SA INVALIDITETOM

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr

Psihološka podrška

PSIHOLOŠKA PODRŠKA OBOLJELIM OSOBAMA I OSOBAMA S INVALIDITETOM

 

Polazeći od holističke definicije zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije holistički bio-psiho-socijalni model liječenja bolesti i njihovih posljedica usmjeren je ne samo na dijagnostiku i liječenje već i na identificiranje  psiholoških, socijalnih, duhovnih potreba i etičkih dilema pacijenata te sveobuhvatno planiranje tretmana pacijenata u skladu sa svim navedenim aspektima i potrebama.

Suočavanje s nastalim zdravstvenim poteškoćama, dijagnozom koja označava značajno narušeno zdravlje osobe i eventualnim trajnim posljedicama , izazivaju stresne reakcije kod oboljelih,  koje se manifestiraju na ponašajnom, emocionalnom , kognitivnom i fiziološkom planu. U takvim situacijama psihološka podrška oboljelim osobama je od velike važnosti.

Potreba za psihološkom pomoći se  pokazala posebno značajnom kod osoba s kroničnim bolestima i stanjima koja bitno utječu na kvalitetu života i zahtijevaju promjenu životnog stila te nameću razna ograničenja. Usmjerena je na prihvaćanje bolesti i disfunkcionalnosti  kao i na prevladavanje pratećih emocionalnih stanja kao što su tuga, depresivnost, ljutnja, očaj i dr.. U raznim fazama bolesti ili stanja nakon povreda psihološke intervencije su usmjerene na ciljeve i sadržaje koji su tipični upravo za tu fazu i odvijaju se određenim redom.

Postojanje potrebe i vrsta pomoći koju pruža psiholog  ne zavisi samo od psihičkog i fizičkog stanja pojedinca, nego i od njegova mišljenja i vjerovanja o tome što psiholog može i komu treba. Pojedinci se međusobno razlikuju bez obzira kojoj skupini pripadaju,  od koje su bolesti oboljeli ili s kakvim se posljedicama bolesti nose. Stoga je važno znati da će neki sami zatražiti psihološku pomoć, neki će je trebati, ali je nikada neće tražiti, a neki će je izrazito odbijati.

Rad psihologa s oboljelim i /ili invalidnim osobama možemo  usmjeriti na sljedeća tri područja:

Ovakve psihološke intervencije osnažuju osobe, preusmjeravaju  percepciju i procjenu samoga sebe  s deficita i ograničenja na postojeće preostale, ali i novootkrivene mogućnosti i potencijale te na njihov daljnji razvoj. Time se povećava kvaliteta života i psihološka dobrobit oboljelih te je jako bitno da je psihološka podrška i pomoć sustavno dostupna kako bi ju koristio što veći broj ljudi kojima je ona potrebna.

 

Barica Urh, mag. psihologije, klinički psiholog

 

 

 • DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE

  MATIJE GUPCA 6, Požega
  Telefon/fax: 034 272 625
  Mobitel: 099 272 6250
  e-mail: mostsuradnje.centar@gmail.com

 • < 2024 >
  Srpanj
  NPUSČPS
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031   
 • Donatori

  www.strukturnifondovi.hr

  © 2024. Izradu web stranice financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost nositelja projekta.