“MOST SURADNJE”-DRUŠTVENI CENTAR ZA REKREACIJU I REHABILITACIJU OSOBA SA INVALIDITETOM

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr

FIZIKALNA REHABILITACIJA

Fizikalna terapija pomaže vratiti kretanje i funkciju što moguće bliže normali u situaciji ozljede, bolesti ili invalidnosti. Fizioterapeuti će kombinirati svoje znanje, vještine i pristup u svrhu poboljšanja širokog spektra tjelesnih problema povezanih s različitim ‘sustavima’ tijela, naročiti za rehabilitaciju neurološkog (mozak i živčani sustav), lokomotornog (meka tkiva, zglobovi i kosti), krvožilnog i dišnog sustava (srce i pluća).

Prvi posjet fizikalne terapije trebao bi se sastojati od kompletnog pregleda kako bi se odredila područja snage i slabosti. Fizioterapeut može nakon detaljnog pregleda razviti određeni program vježbanja na temelju stanja i postavljenih ciljeva, uključujući i program za kućne vježbe. 

Usluge koje nudimo u Centru:

TRETMANI UZ POMOĆ SPECIJALIZIRANIH UREĐAJA ZA FIZIKALNU REHABILITACIJU

OPIS :

 

OPIS:

 

OPIS:

INFRACRVENA LAMPA THERM 3

OPIS :

 

TENS EM-6100 PREMIER

OPIS :

 

INTERX 5002 PROFESSIONAL

OPIS :

 

VJEŽBE RAVNOTEŽE

Vježbama ravnoteže i koordinacije te ciljanom neurorehabilitacijom može se poboljšati hod, kao i pendularni i brzo alternirajući pokreti. Odnedavna se bolesnici s multiplom sklerozom uključuju u druge vrste tjelovježbi: vježbe izdržljivosti, vježbe protiv otpora i kombinirane vježbe.

OPREMA:

SPORT GYROSCOPE BALANSNA KUGLA

GYMTOP STABILOMETRIJSKA PLATFORMA

 

 

KINEZITERAPIJA

Kineziterapija kao sredstvo liječenja ima vrlo veliku ulogu u terapiji bolesnika oboljelih od multiple skleroze. Njezin glavni cilj kod ovakvih bolesnika je sačuvati preostale funkcije organizma te i iz njih izvući što više. Pokret je osnovni čimbenik koji se u kineziterapiji koristi radi ublažavanja, sprječavanja i liječenja posljedica patoloških stanja.

Kineziterapija uključuje:

Izbor vježbi kod bolesnika oboljelih od MS-e uključuje:

Najviše dobrih rezultata pokazalo se nakon vježbi povećanja opsega pokreta. One smanjuju podražljivost živaca. Njima se održava optimalna pokretljivost zgloba i minimizira rizik od nastanka kontrakture. Aktivne i pasivne vježbe treba započeti provoditi što ranije kako bi se spriječile kontrakture. Takva smanjena pokretljivost je najčešća u području vratne kralješnice, ramena, laktova, ručnih zglobova, kukova, koljena te gležnjeva. Uz vježbe opsega pokreta poželjno je provoditi vježbe istezanja. One smanjuju dodatne komplikacije koje se mogu javiti zbog skraćivanja mišićno-tetivnih vlakana.

Vježbe izdržljivosti pokazale su se učinkovitima, a bolesnici ih dobro podnose. Podnose dobro i vježbe protiv otpora, a učinak je vidljiv u bolesnika s umjerenim oštećenjima. No za vježbe protiv otpora istraživanja su pokazala da su slabe kvalitete, pa je teško naći čvrsta uporišta kad je riječ o učinku ove vrste treninga.

Kalisteničke vježe su ritmične, sustavne vježbe u kojima tjelesne masa služi kao otpor. One, primjerice, obuhvaćaju sklekove i čučnjeve te su usredotočene na jačanje snage, izdržljivosti i fleksibilnosti. Prema jednom istraživanju, spomenute su vježbe terapija izbora za bolesnike s multiplom sklerozom, a cilj im je ublažiti umor, poboljšati ravnotežu i mišićnu snagu.

OPREMA KOJOM RASPOLAŽEMO U CENTRU

REHABILITACIJA ŠAKE

Snaga mišića šake i podlaktice omogućuje izvođenje mnogih svakodnevnih aktivnosti, uključujući i vodene sportove, sviranje, kuhanje i čišćenje. Prilikom izvođenja vježbi za te mišiće, možete koristiti jeftine predmete oko svoje kuće, poput boce sa vodom ili pijeskom, čarapu ispunjenu grahom, ili vrč pun mlijeka.

Vježbe mogu pomoći održati opseg pokreta, elastičnost i snagu vaših šaka.
To nisu univerzalne vježbe za šake koje se uobičajeno propisuju oboljelima od reumatoidnog artritisa, već program vježbi koje će reumatolozi, fizioterapeuti ili radni terapeuti posebno prilagoditi za vaše šake.

 

 • DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE

  MATIJE GUPCA 6, Požega
  Telefon/fax: 034 272 625
  Mobitel: 099 272 6250
  e-mail: mostsuradnje.centar@gmail.com

 • < 2024 >
  Srpanj
  NPUSČPS
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031   
 • Donatori

  www.strukturnifondovi.hr

  © 2024. Izradu web stranice financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost nositelja projekta.